top of page

Atenció a la Diversitat

Des de l’AFA s’inicia una comissió de pares per a que el nostre institut sigui un entorn educatiu que, tenint en compte la diversitat de persones i la complexitat social, permeti assolir la igualtat d’oportunitats, participació i accessibilitat de tots els alumnes.

Com a famílies es proposa impulsar, col·laborar i atendre a la diversitat de l’alumnat amb la finalitat de potenciar un institut inclusiu real, palpable i sentida per tots i totes.

Què fem?

De moment aquesta comissió està en vies de construcció i per tant encara no tenim cap projecte en marxa. Entre els objectius d’aquesta comissió es troben:

  • El recolzament a les famílies d’alumnes amb necessitats de suport educatiu (NESE) i amb d'altres condicions que puguin afectar a la seva integració social.

  • El recolzament a l’equip directiu i als docents per dur a terme recursos, estratègies i intervencions útils i respectuoses per millorar l’atenció a la diversitat de l’escola.

  • Conèixer les necessitats de les famílies i fer de nexe amb l’institut per aconseguir una major inclusió i una resposta més efectiva, sempre amb una actitud constructiva i d'aprenentatge mutu.

  • Realitzar activitats i propostes (xerrades, enquestes, trobades de famílies, cursos, etc.) destinades a fomentar una visió inclusiva en tota la comunitat educativa.

  • Oferir informació a les famílies relacionada amb la neurodiversitat, trastorns de l'aprenentatge, informació sobre tràmits o professionals externs de referència (logopedes, psicòlegs, etc.) i per això volem començar deixant un espai a la Web de l’AFA on podeu trobar informació diversa.

 

Enllaços d'interès

Des de la Comissió de Diversitat ens sembla important oferir a les famílies, neuro diverses o no, informació sobre alguns temes relacionats que puguin resultar d’interès (és, de fet, un dels objectius d’aquesta comissió).

És per això que hem seleccionat una sèrie d’enllaços que considerem útils per apropar i visibilitzar la realitat diversa i heterogènia del nostre institut.

La nostra intenció és anar ampliant aquest llistat en funció de les demandes de les famílies. Per tant, si considereu que falten temes importants ens podeu enviar les vostres propostes a través del correu electrònic de l’AFA.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Document que recull l’atenció a la diversitat que es dona a l’Institut Carles Rahola (actualització 16/11/2022 a partir pàg web institut) :


● projecte SIAL (centre de referència alumnes amb discapacitats auditives de la ciutat.):
https://agora.xtec.cat/iescarlesrahola/documents-de-centre/
web institut - inici: organització de centre - projecte educatiu de centre: documents de centre: documents institucionals: projecte SIAL
o web institut - documents de centre (dreta): documents institucionals…
o web institut: menu (adalt dreta): l’institut: organització de centre - projecte educatiu del centre (PEC): documents institucionals, …


● projecte de convivència
Redactat per l’Equip Directiu, aprovat el 3 de juny de 2022 [versió 1.02]
https://agora.xtec.cat/iescarlesrahola/documents-de-centre/

5.1 Acollida de l’alumnat a 1er d’ESO
-> Procurar una acollida de l’alumnat de 1r ESO diferenciada de la resta d’alumnes.
-> Presentar l’organigrama del centre, amb benvinguda per part de l’equip directiu.
-> Proporcionar la guia de l’alumnat COMENCEM! per donar orientacions i consells per als primers dies.
-> Promoure des de la tutoria setmanal la integració de l’alumnat de 1r ESO al centre, tant en la relació amb la resta de l’alumnat com en el funcionament de l’institut.

5.2 Acollida de l’alumnat nouvingut
Quan s’adjudica al centre un alumne nou, un cop iniciat el curs escolar, l’orientadora o la coordinadora d’aula d’acollida del centre es posa en contacte amb la família. Tot seguit, es concerta una entrevista per tal de poder conèixer de primera mà l’alumne i poder ubicar-lo a l’aula segons les necessitats que requereixi.
Així doncs, si és nouvingut la seva ubicació prioritària serà l’Aula d’Acollida. Un cop conegut l’alumne i ubicat en una aula se li presenta el tutor i es pacta el dia per començar les classes. També se li proporciona el llistat de material, llibres, les normes de convivència, agenda i altres informacions necessàries per a una bona incorporació i seguiment del curs escolar.

5.3 Tutoria
En la confecció d’horaris el tutor d’un grup d’ESO disposa de tres hores setmanals per atendre famílies i alumnes i d’una hora setmanal per a reunir-se amb la coordinació i els altres tutors de nivell. Els tutors s’encarreguen de la tutoria personal d’alumnes i de l’hora setmanal de tutoria amb el grup.
La tutoria personal d’alumnes s’executa en quatre àmbits:
1. Comunicació entre el centre i les famílies
2. Seguiment acadèmic i personal de l’alumne
3. Seguiment d’incidències de l’alumne
4. Registre de les accions i acords presos per a consulta en cursos posteriors.
Cada grup disposa d’una hora setmanal de tutoria amb el tutor. En centre té recollides les activitats que es realitzen en aquesta hora en el Pla d’Acció Tutorial (PAT).

5.4 Atenció a la diversitat
CAD: Conjunt de professionals que atenen a la diversitat. La CAD està formada per l’EAP, una orientadora del centre, la coordinadora pedagògica i tots els tutors dels següents grups: SIEI, SIAL, Aula Acollida, grups amb
diversificació curricular, Projecte Singular.
SIEI: Suport Intensiu a l’Escolarització Inclusiva. Tres professionals (2 psicopedagogues i una educadora) atenen els alumnes que requereixen d’aquest suport en una aula específica on en funció de les necessitats personals de cada alumne imparteixen unes matèries concretes.
Aula d’acollida: Aquesta aula va destinada a aquell alumnat nouvingut per tal que pugui fer una immersió lingüística en la llengua vehicular del centre.
SIAL: Suport Intensiu a l’Audició i el Llenguatge. Dues professionals (una mestra d'audició i llenguatge i una logopeda externa) atén aquests alumnes i treballa amb ells individualment en una aula unes hores i altres fa acompanyament dins l’aula. A més, també comptem amb una logopeda externa.
UEC: Unitat D'escolarització Compartida. Els alumnes que pel seu baix rendiment acadèmic i amb actituds disruptives es recomana que puguin seguir els estudis en aquestes unitats on poden estar més ben atesos.
Grups amb diversificació curricular: A cada nivell a partir de 2n ESO es contempla un grup amb currículum diversificat per poder encaixar els alumnes i propiciar-los aquells coneixements necessaris per un futur.
Projecte singular: Amb l’objectiu de poder donar cobertura a aquell alumnat que no encaixa en el sistema educatiu actual se’ls hi ofereix l’oportunitat de poder cursar l’últim curs de l’ESO fent pràctiques 3 dies a la setmana i la
resta de classe a l’aula ordinària.
PIM: Pensat pels alumnes de primària que cursen 1r ESO i que venen amb un Informe NESE (retard d'aprenentatge) on es contempla que no han superat les competències bàsiques de les instrumentals.

5.5 Atenció psicopedagògica i psicològica
L’institut té dues professores amb especialitat de psicopedagogia. En el decret de confecció de plantilles de centres educatius, el Departament d’Educació recomana destinar 9 hores d’atenció psicopedagògica individual als alumnes.  En la confecció definitiva d’horaris el centre destina 13 hores d’atenció psicopedagògica individual als alumnes. Les funcions de l’atenció psicopedagògica del centre són:
1. Avaluació i atenció psicopedagògica individual als alumnes
2. Seguiment dels alumnes NESE
3. Elaboració i seguiment dels Plans Individualitzats de l’alumnat
4. Acollida dels alumnes d’incorporació tardana (apartat 5.2 d’aquest document)
5. Participació en les reunions de tutors i equips docents.
6. Participació en la Comissió d’Atenció a la Diversitat i en la Comissió Pedagògica.
7. Coordinació amb els serveis externs: Serveis Socials, centres privats,...
8. Coordinació amb l'EAP.
9. Derivació i seguiment dels alumnes a una UEC o Projecte Singular.
10. Orientar i informar les famílies dels alumnes amb NEE sobre serveis i recursos del sector, beques i ajuts.
11. Docència en grups amb currículum adaptat.
L’associació de mares i pares d’alumnes (AFA) contracta una psicòloga que atén alumnes 3 hores setmanals.
L’atenció psicopedagògica o psicològica de l’alumnat pot ser sol·licitada per una tutoria, per un equip docent o per les famílies.


● atenció diversitat : projecte educatiu del centre (PEC)
Redactat pel Director, aprovat el 15 d’octubre de 2019 [versió 1.01]
https://agora.xtec.cat/iescarlesrahola/documents-de-centre/

4. Organització del centre

4.1 Nivells educatius
El fet que cada nivell d’ESO s'organitzi en cinc grups ens permet abaixar la ratio i atendre l’alumnat adaptant la metodologia i el nivell dels continguts al grup. Així doncs, els grups de l’ensenyament secundari es distribueixen segons el tipus de currículum que imparteixen:
1r ESO: Cinc grups heterogenis amb el mateix nivell acadèmic i un grup PIM.
2n ESO: Quatre grups heterogenis amb el mateix nivell acadèmic i un grup amb currículum adaptat (Grup Entrena’t).
3r ESO: Quatre grups homogenis, dos amb el nivell de continguts ordinari i dos amb un nivell superior, i un grup amb currículum diversificat (Aula cooperativa de 3r).
4t ESO: Quatre grups homogenis segons la seva orientació postobligatòria. Un grup amb el nivell de continguts ordinari orientat a la incorporació al món laboral i tres amb un nivell superior per aquell alumnat que s’interessi per l’accés a Batxillerat o a un cicle formatiu de grau mitjà. També tenim un grup amb currículum diversificat on ubiquem els alumnes de l’aula cooperativa de 4t i els alumnes que segueixen un Pla Singular.

Tot i que la distribució marc és la descrita, tractem cada promoció de forma específica, per donarli el millor servei educatiu segons les seves característiques.
Evidentment, en qualsevol situació de les descrites anteriorment elaborem Plans Individualitzats per atendre els alumnes individualment en funció de les seves necessitats.
Al Batxillerat, les modalitats de Ciències i Tecnologia i Humanitats i Ciències Socials, oferim una diversificació important de matèries que permet a l’alumne triar l’itinerari que s’ajusti millor al seus interessos.

4.2.1 Els elements organitzatius personals
Els professionals que hi col·laboren de forma segura: la infermera del CAP de Taialà, la professional de l’EAP, l’assessora LIC, la logopeda del CREDAG, l’educadora d’educació especial i l’assistent social de l’Ajuntament.
També hi ha altres professionals, com l'orientador de l’Ajuntament o el professorat del Taller d’èxit escolar.
La psicòloga sostinguda econòmicament per l’AFA.

7.7 Llocs de treball específics de perfil professional
7.7.2 Atenció a la diversitat de l'alumnat
«2. Descripció del lloc de treball docent específic amb perfil professional
2.1 Missió.
Afavorir la participació dels alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu en activitats habituals d'aula i de centre, d'acord amb el projecte educatiu del centre i el projecte de direcció, sota el principi
d'educació inclusiva i coeducació.
2.2 Funcions docents específiques del lloc de treball.

- Impartir la docència i dur a terme l'atenció directa amb les metodologies d'aula que es considerin més idònies per atendre la diversitat dels alumnes.
- Col·laborar en l'organització dels recursos i les actuacions per a l'atenció a la diversitat, en el context del centre.
- Col·laborar en el disseny, desenvolupament i avaluació d'estratègies i activitats relacionades amb el pla d'atenció a la diversitat del centre.
- Fer el seguiment de l'evolució dels alumnes amb necessitats educatives específiques i, en general, dels alumnes amb necessitats de suport educatiu.»

Informació general

GLOSSARI

https://www.catedraautismeudg.com/es/familias/recursos/diccionario/

Glossari amb terminologia que apareix en informes; tot i que està elaborat per famílies amb un familiar diagnosticat amb autisme, molts d’aquest termes apareixen en informes de nens/es amb d'altres diagnòstics i situacions, ja que els recursos que fan servir són els mateixos (com CDIAP, CSMIJ, CRETDIC, PSI…). Tot i això, no és exhaustiu.

  

LEGISLACIÓ EDUCATIVA

https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=799722

DECRET 150/2017, de 17 d'octubre, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu. Interessen especialment els articles 5 i 7.2.

https://www.parlament.cat/document/nom/TL115.pdf

Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (interessa especialment l’article 50.2).

https://www.boe.es/boe/dias/2020/12/30/pdfs/BOE-A-2020-17264.pdf

LOMLOE: El BOE 340, del 30 de diciembre de 2020, publica la Ley Orgánica 3/2020, de 29 de diciembre, por la que se modifica la Ley Orgánica 2/2006, de 3 de mayo, de Educación (coneguda com “llei Celaá”).

http://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/diversitat-i-inclusio/atencio-educativa-als-alumnes/nese/

Web de la Generalitat on s’especifiquen les mesures i suports intensius.

https://www.un.org/esa/socdev/enable/documents/tccconvs.pdf

Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, incorporat a l’ordenament jurídic espanyol el 2008. Interessa especialment l’article 24.

 

ACCÉS A TRÀMITS

http://ensenyament.gencat.cat/ca/serveis-tramits/ajuts-subvencions/per-destinataris/familiesalumnes/

Enllaç per informació i tramitació de:

  • 1. Ajuts per a desplaçament.

  • 2. Ajuts per als alumnes amb necessitat específica de suport educatiu.

  • 3. Ajuts a l'alumnat que pateix una malaltia prolongada.

https://web.gencat.cat/es/tramits/tramits-temes/Titol-de-familia-nombrosa

Enllaç per informació de l’obtenció del títol de família nombrosa i per iniciar el tràmit.

https://web.gencat.cat/es/tramits/tramits-temes/Titol-de-familia-monoparental-00003

Enllaç per informació de l’obtenció del títol de família monoparental i per iniciar el tràmit.

https://catsalut.gencat.cat/ca/proveidors-professionals/tsi-cuidam/

Enllaç per informació de l’obtenció de la targeta cuida’m.

Aquesta targeta sanitària identifica aquelles persones que per les seves característiques clíniques específiques necessiten un conjunt d’actuacions diferenciades en la seva relació amb els professionals i els serveis sanitaris.

Identificar des del mateix moment d’accés als serveis de salut les persones amb la TSI Cuida’m permet que siguin immediatament reconegudes per l’equip assistencial i se’ls pugui prestar una atenció diferenciada i més adaptada a les seves necessitats.

Trastorns de l'aprenentatge i del desenvolupament més freqüents

TEA (Trastorn de l’Espectre de l’Autisme)

https://www.catedraautismeudg.com/es/familias/

Web de la Càtedra en Autisme de la Universitat de Girona, amb informació sobre què és l’autisme. També s’ofereixen recursos per a famílies, un llistat d’associacions, bibliografia, enllaços a webs recomanades, un qüestionari per detectar signes d’alarma, formació, etc.​

http://www.autismo.org.es/

Pàgina d’Autismo España, una confederació d’àmbit estatal que agrupa i representa 141 entitats que presten suport i serveis especialitzats a les persones amb trastorn de l’espectre del autisme (TEA) i a les seves famílies. A la web trobem algunes informacions bàsiques sobre l’autisme i notícies d’actualitat que afecten a aquest col·lectiu.​

https://autismodiario.com/

Notícies relacionades amb l’autisme, classificades per temàtica. És una de les més complertes i actualitzades.​

http://laalegriamudademario.blogspot.com/2011/07/

L’entrada d’aquest blog, la del 24 de juliol (“Para los recién diagnosticados”) resumeix quins ajuts es poden sol·licitar pels infants diagnosticats i així poder afrontar les teràpies privades. El blog és, a més, un relat del dia a dia d’una família que rep el diagnòstic.​

https://autismodiario.org/2017/07/17/ensenando-a-leer-y-escribir-a-ninos-con-autismo/

Article publicat a Autismo Diario sobre recursos per ensenyar a llegir i escriure a infants amb autisme.​http://www.viuautisme.com/es/recursos/libros/

Bibliografia recomanada

TDAH (Trastorn d’Atenció i Hiperactivitat)

https://elneuropediatra.es/entender-que-es-el-tdah/

Guia per a pares.​

https://www.tdahytu.es/

Informació completa i ordenada sobre el TDAH.

https://www.feaadah.org/es/

Pàgina de la Federación Española de Asociaciones de Ayuda al Déficit de Atención e Hiperactividad. La federació assessora sobre TDAH a pares, docents, associacions i institucions públiques i privades. També promociona la investigació i col·labora en l’atenció educativa, social, científica i legislativa d’aquest trastorn.​https://tdahcatalunya.org/

Pàgina de l’Associació TDAH Catalunya destinada als afectats pel Trastorn per Dèficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat (TDA-H) i trastorns associats; es tracta d’una associació de caràcter privat i sense ànim de lucre. Entre les seves activitats es troben l’orientació per a afectats i els seus familiars a través de les entrevistes d’acolliment, la derivació a professionals, la formació a famílies i altres col·lectius que ho sol·licitin, tallers, seminaris, cafès-col·loqui, jornades, punts de trobada, etc.

 

TEL (Trastorn Específic del Llenguatge)

​https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/el-trastorno-especifico-del-lenguaje

Pàgina web de la National Institut on Deafness and Other Communication Disorders (NIH) d’USA on es dona informació bàsica sobre el TEL.

​https://yoapoyoaltel.com/que-es-el-tel/

Web amb informació molt complerta sobre el TEL (inclou, per exemple, signes d’alarma). També disposa de materials adaptats pels alumnes, i promou cursos diversos, xerrades, etc.

​https://www.aulapt.org/tag/tel/

Recursos per treballar amb infants amb TEL.

 

Dislèxia​​

https://acd.cat/

Pàgina de l’Associació Catalana de Dislèxia, amb la definició del trastorn i altres informacions. Des d’aquesta associació promouen activitats per famílies, donen informació, fan xerrades, cursos, etc.

​https://plataformadislexia.org/

Web de la Plataforma Dislexia, una unió de 16 associacions dislèxia d’Espanya que té “tiene el objetivo de lograr un marco legal inclusivo y adecuado para las personas con dislexia y/u otras Dificultades Específicas de Aprendizaje (DEA)”. La pàgina és molt completa pel que fa al marc legislatiu, presenta alguns recursos (guies, vídeos, llibres) i també ofereix testimonis de persones adultes i convida a explicar les vivències de persones amb aquest trastorn.​

http://fedis.org/

Pàgina de la Federación Española de Dislexia, on trobem la definició del trastorn, el que explica la legislació vigent sobre els drets dels dislèctics en relació als alumnes amb aquests i altres tipus de trastorns, i altres informacions.

​http://www.ladislexia.net/mapa-web/

Aquesta pàgina té la informació necessària sobre aquest trastorn: associacions, cursos, causes, mètodes de detecció, intervenció… A l’apartat de ‘recursos’ ofereix exemples pràctics i teòrics sobre ortografia, vocabulari en anglès, comprensió lectora i, fins i tot, proves d’avaluació.

 

Discalcúlia

https://www.cognifit.com/ca/patologies/discalculia

Web on s'expliquen les causes i símptomes, els tipus de discalcúlia i el seu tractament.

​https://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/discalculia-recursos-colegio-casa/

Recursos per a treballar la discalcúlia a classe i a casa.

 

TOC (Trastorn Obsessiu Compulsiu)

https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/trastorno-obsesivo-compulsivo

Definició, característiques, símptomes i senyals d’alarma del TOC, pàgina del NIMH (National Institute of Mental Health).

TRASTORN OBSESSIU-COMPULSIU EN NENS I ADOLESCENTS de Frederick B. Herbert, M.D.

Document que explica com afecta aquest trastorn a infants i adolescents.

​https://toc20.org/

Associació TOC 2.0 Barcelona és una entitat sense ànim de lucre que ajuda, acompanya, informa i orienta a les persones afectades pel TOC i el TPOC i als seus familiars. A més d’organitzar activitats i xerrades, compten amb un servei d’orientació diagnòstica i/o terapèutica.

 

Síndrome de Tourette

​https://www.senep.es/images/site/hojas_fomativas/S%C3%8DNDROME_DE_TOURETTE.pdf

Document informatiu de la Societat Espanyola de Neurologia Pediàtrica.

Inclou tant definició, causes, tractament i evolució com també un llistat de diferents associacions de famílies i bibliografia recomanada.

​https://www.tourettecatalunya.com

Associació catalana dedicada a informar les persones afectades per la ST per tal de millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies. També realitza activitats en l’àmbit educatiu, formatiu i laboral adreçades a la protecció de les persones afectades per la ST.

Altres condicions que poden resultar d’interès:

Disfòria de Gènere

​https://childmind.org/guide/guia-basica-sobre-la-disforia-de-genero/

Guia sintètica del Child Mind Institute sobre què és la disfòria de gènere. Inclou explicacions també sobre els senyals d'alerta, el diagnòstic, els tractaments, les comorbilitats, etc.

Recursos i materials

http://www.arasaac.org/

Per crear recursos visuals, com agendes, rutines, etc., amb pictogrames.​

http://aulaabierta.arasaac.org/

Tutorials per crear material visual.

​https://elsonidodelahierbaelcrecer.blogspot.com/

Blog especialitzat en autisme, amb intervencions i materials destinats a estimular als nens i nenes amb aquest trastorn en diferents àmbits i etapes.

​https://www.aulapt.org/

Pàgina web creada per docents plena de diversos recursos per treballar habilitats com la comprensió lectora, l’expressió escrita, la consciència fonològica, etc., útil per a tot tipus d’alumnat. Els recursos es troben ordenats per matèria i nivell, cosa que facilita la cerca.

​https://www.edu365.cat/

Web del Departament d’Educació plena de jocs i activitats online molt útils per fer reforç.

​https://es.liveworksheets.com/

Fitxes autocorrectives creades majoritàriament per docents. Útil per fer reforç, especialment a partir de cicle mitjà.

Alguns centres d'intervenció de Girona

Us oferim a continuació un llistat de centres d’intervenció psicopedagògica i professionals de referència.

SYNC

https://sync.clinicabofill.net/es/que-es-sync/

Centre especialitzat de desenvolupament infanto juvenil (clínica Bofill). Compta amb diverses unitats especialitzades com l’equip ADN (especialitzat en autisme), la Unitat d’atenció al son infantil, la Unitat d’atenció precoç al nadó prematur, la Unitat de nutrició i Salud infantil, la Unitat d’atenció a l’adolescent, i l'UPA (Unitat de Patologies Alimentàries).

 

ADN

https://www.equipadn.com/

L’equip ADN (Autisme, Diversitat funcional, Neurodesenvolupament) està especialitzat en els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) i altres trastorns del desenvolupament des d’una visió multidisciplinar (psicologia, logopèdia, teràpia ocupacional, psiquiatria, pedagogia).

L’arbre de Sils

https://www.arbredesils.cat/

Centre que treballa en diversos àmbits de suport a la família i l’educació com logopèdia, psicologia, psicopedagogia i teràpies complementàries. Atenen a Sils i a Salt.

  

ABAULA

​https://www.abaula.cat

L’equip d’ABaula el formem psicòlegs, psicopedagogs, pedagogs terapèutics i terapeutes ocupacionals. Estan especialitzats en atenció́ primerenca i en atenció́ a infants, adolescents i joves amb dificultats del neurodesenvolupament i/o d’aprenentatge.

PAUTA

​https://www.pauta-girona.com/

Centre format per psicòlegs, pedagogs, logopedes, psicomotricistes i neuropediatres que treballen conjuntament per ajudar a infants i adolescents a aconseguir un bon desenvolupament en els diferents àmbits per a una millora personal i social.

SAGI-TEA

​https://www.asperger-girona.es

Entitat sense ànim de lucre creada per famílies de persones amb TEA que promou la difusió i el coneixement de l’autisme. I treballen per al reconeixement de les necessitats educatives especials dels infants en l’àmbit escolar. Tanmateix, realitzen orientació diagnòstica, sessions terapèutiques i tallers d’estudi i reforç escolar.

 

VIU AUTISME

​http://www.viuautisme.com/

Associació sense ànim de lucre de la província de Girona que neix el juliol del 2012 de la iniciativa d'un grup de pares i mares amb fills amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). Viu Autisme neix amb la finalitat de promoure la inclusió de les persones amb TEA i les seves famílies per tal de garantir la seva igualtat de drets i oportunitats en tots els àmbits de la societat. La nostra associació té com a finalitat esdevenir un referent pel que fa el suport i orientació tant per a famílies i professionals com per a responsables polítics i de l'àmbit social.

bottom of page